skip to Main Content

Mekatronikçi Taslak Meslek Standartları Sektör Görüşüne Çıktı

İş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün kısa sürede bulunabilmesi ve verimli istihdamın sağlanabilmesi için eğitimle istihdam arasında doğru ilişki kurulması gerekmektedir. İş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikler sürekli değişmekte, iş gücü transferi küreselleşen dünyada çok önemli bir yer tutmakta ve AB uyum sürecinde mesleklerin belgelendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle meslek standartlarının belirlenmesi ve mesleki eğitim ve öğretim programlarının bu standartlar doğrultusunda oluşturularak mesleki belgelendirmelerin yapılması iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikte işgücünün sağlanması açısından önem arz etmektedir.

Bilindiği gibi, endüstriyel kuruluşların mekatronik konusunda yetişmiş uzman personele olan ihtiyacı da giderek artmaktadır. Bu nedenle, “Mekatronik” meslek eğitimi, ülkemizde orta ve yüksek öğretim kurumlarında tanımlı programlar dahilinde yaygınlaştırılarak yürütülmektedir. Mekatronik ile ilgili eğitim çalışmaları, devlet kuruluşlarının yanı sıra özel kuruluşlar tarafından da ilgi görmekte ve desteklenmektedir.

Öte yandan, diğer mesleklerde olduğu gibi, “Mekatronik” alanında da meslek standartlarının AYÇ’de (Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi) tanımlanan kriterlere uygun olarak hazırlatılıp uygulamaya konulması ile ilgili çalışmalar MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından resmi olarak yürütülmektedir. Bilindiği gibi, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), meslek standartlarını temel alarak, teknik ve mesleki alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek; denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek üzere 21 Eylül 2006 tarihli ve 5544 sayılı Kanun ile kurulmuştur.

TEGEV (Teknolojik Eğitimi Geliştirme Vakfı) kuruluşundan bu yana çoğunluk üyelerinin çalışma alanları nedeni ile “Mekatronik” mesleğinin eğitim ve öğretimine özel bir yer vermektedir. Bu konuda eğitim veren çok sayıda Meslek Okulu, Meslek Yüksek Okulu, Üniversite, sivil toplum kuruluşları ve sanayi kuruluşları ile birlikte çalışmaktadır.

Bu nedenle TEGEV, “Mekatronik” konusunda meslek standardı hazırlamak amacıyla 25 Mayıs 2010 tarihinde MYK’ya başvuruda bulunmuş ve MYK Yönetim Kurulunun, 30.05.2010 tarih ve 2010/17 sayılı kararı ile yetkilendirilmiştir. MYK’nın Ulusal Meslek Standartlarının hazırlanması çalışmaları kapsamında 9 Haziran 2010 tarihinde imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde TEGEV’in “Mekatronik” alanında standart hazırlama süreci başlamıştır.

Komisyon çalışmaları, çalıştaylar ve saha gezileri sonrası TEGEV tarafından hazırlanan üç adet taslak meslek standardı (Mekatronikçi Seviye 4, Mekatronikçi Seviye 5 ve Mekatronikçi Seviye 6) ekte tarafınıza incelemeniz ve değerli görüş ve önerilerinizi bildirebilmeniz için sunulmuştur.

Ekte bulunan görüş formunu her bir seviye için ayrı ayrı elektronik ortamda doldurarak 15 Mayıs 2011 tarihine kadar vakfımızın [email protected] adresine e-posta yolu ile göndermenizi rica eder, katkılarınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,

Melda Murat Mitrani Otto W. Bauer
Genel Sekreter Yönetim Kurulu Başkanı

Back To Top