skip to Main Content

Türkiye’de Uygulamalı Teknik Üniversite Modeli Üzerine Fizibilite Çalışması Kapsamında “Uzmanlar Toplantısı ve Çalıştayı” gerçekleştirildi

Türk sanayisi özellikle işini bilene değil, yapabilene ihtiyaç duymaktadır. Teknoloji hızla gelişirken küresel rekabette donanımlı ve pratik yönü güçlü mühendis ve teknik personel ihtiyacı da hızla artmaktadır.

TEGEV ve CbyT, mesleki teknik eğitimde ve yükseköğretimde “Yaparak Öğren, Öğrenerek Yap” felsefesini hayata geçiren çok sayıda projeye imza atmıştır. Sanayi, okul, üniversiteler ve ilgili kurumlar ile yakın işbirliği içerisinde çalışmalarını sürdürmektedir. Amacımız, Türk sanayisinin ihtiyacı olan gerekli teorik bilginin yanı sıra teknoloji ve uygulama yönünden de gerekli bilgiyi, beceriyi ve yetkinliği kazanmış mühendislerin yetiştirilmesine katkı sağlamaktır.

Uygulamalı Teknik Üniversite Çalışma Grubu, uygulamalı eğitime odaklanan bir teknik üniversite modeli üzerinde çalışmaktadır. Bu kapsamda; dünyanın farklı ülkelerinden iyi örnekler, bu modelin Türkiye’de uygulanabilirliği, nasıl bir donanımla, hangi branşlara eğilerek ilerlenmesi ve hangi kesimlerle sinerji yaratılarak yürütülmesi gerektiği gibi soruların, çok yönlü alternatiflerle değerlendirilebilmesi için, Federal Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen ve Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu GIZ’in uygulayıcı olduğu bir proje kapsamında bir fizibilite çalışması yürütülmektedir.

Bu fizibilite çalışması kapsamında, 2-3 Ekim 2012 tarihlerinde, İstanbul Crowne Plaza İstanbul Asia Otel’de (Viaport/Pendik)’de konunun paydaşları olan sanayi ve kamu kuruluşları, okullar, üniversiteler, STK’lar ve diğer ilgili kuruluşlarından gelen yerli ve yabancı uzman ve akademesiyenlerin iştirak ettiği bir “Uzmanlar Toplantısı ve Çalıştay” düzenlenmiştir.

Toplantıda, Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu, Sn. Jutta Wolke, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü, Sn. Doç. Dr. M. Kemal Biçerli, Sanayi bacağında Çalışma Grubu Başkanımız Festo Genel Müdürü, Sn. Otto W. Bauer, Pharmavision Genel Müdürü, Sn. Dr. Ünsal Hekiman, , Arçelik-LG Genel Müdürü, Sn. Ahmet Sakızlı, Mercedes İK Direktörü, Sn. Salih Ertör ve Ulusal ve Uluslararası Üniversite ve Vakıflardan gelen üst düzey yöneticiler projeye verdikleri desteği belirtmiş ve “Türk Endüstrisi Ne Diyor?” konulu anketin ön sonuçları paylaşılmıştır.

Çalıştay bölümünde ise konunun paydaşları ile “Endüstrinin Beklentileri”, “Türkiye’de Özel Sektör-Üniversite İşbirliği Modelleri Üzerinde Düşünceler”, “ Odaklı Eğitim ve Araştırma Programları için Çerçeve Geliştirme”, “Uygulamalı Teknik Öğretim Programlarında Müfredat Geliştirme”, “Öğretici Kadronun, Yöneticilerin ve İdari Kadro’nun Yetkinlik Profili” ve “Uygulamalı Teknik Üniversite Programı Paydaş Profili” konulu paralel oturumlar yürütülmüş ve konular her yönü ile tartışılmıştır.

Çalıştayın ardından da, Uygulamalı Teknik Üniversite konusuyla ilgili paydaşlar ile alternatifler arasından Türkiye için en iyi ve uygulanabilir model üzerinde çalışılmaya devam edilecektir.

Back To Top